Jest 10 lipca. Wędkarz zabrał węgorza 60 cm i karpia 50 cm. Teraz złowił drugiego węgorza 48 cm. Czy może go zabrać?
Krótka odpowiedź
Nie - drugi węgorz ma 48 cm, a wymiar ochronny wynosi 50 cm
Limit nie jest wyczerpany: dobowy limit węgorza to do 2 sztuk, a karp się do niego nie liczy - § 2 ust. 3 . Wolne miejsce w limicie nie zmienia jednak wymiaru ochronnego.
Wymiar ochronny węgorza wynosi 50 cm - § 6 ust. 1 pkt 22 - a ten węgorz ma 48 cm, więc jest za mały. Trzeba go niezwłocznie wypuścić - art. 9 ust. 1 . Zabranie ryby o wymiarze ochronnym jest wykroczeniem z art. 27b ust. 1 pkt 1 .
Zezwolenie może wprowadzać własne limity i być surowsze od rozporządzenia - art. 7 ust. 2a , więc sprawdź jego warunki.
Sprawdź się z tego tematu
Seria pytań z tematu: Wymiary ochronne, Limity połowu, Postępowanie ze złowionymi rybami. Po każdej odpowiedzi zobaczysz wyjaśnienie.
Źródła
Egzamin próbny
Sprawdź swoją wiedzę
Tryb nauki
Ucz się z wyjaśnieniami
Atlas ryb
Poznaj gatunki ryb
Baza wiedzy
Pytania i artykuły