Jest 10 lipca. Wędkarz zabrał już węgorza 62 cm i karpia 45 cm. Teraz złowił drugiego węgorza 55 cm. Czy może go zabrać?
Krótka odpowiedź
Tak - limit dotyczy tylko węgorzy, a to dopiero drugi
Rozporządzenie ustala dobowy limit tylko dla węgorza - do 2 sztuk - § 2 ust. 3 . Karp nie liczy się do tego limitu: krajowego limitu dla karpia nie ma. Wędkarz zabrał więc jednego węgorza, a drugiego jeszcze wolno.
Drugi węgorz ma 55 cm, czyli więcej niż wymiar ochronny 50 cm - § 6 ust. 1 pkt 22 - a 10 lipca nie trwa okres ochronny węgorza (od 1 grudnia do 31 marca) - § 7 ust. 1 pkt 17 .
Zezwolenie może wprowadzać własne limity i być surowsze od rozporządzenia - art. 7 ust. 2a , więc sprawdź jego warunki.
Sprawdź się z tego tematu
Seria pytań z tematu: Wymiary ochronne, Limity połowu, Postępowanie ze złowionymi rybami. Po każdej odpowiedzi zobaczysz wyjaśnienie.
Źródła
Egzamin próbny
Sprawdź swoją wiedzę
Tryb nauki
Ucz się z wyjaśnieniami
Atlas ryb
Poznaj gatunki ryb
Baza wiedzy
Pytania i artykuły