Czy w granicach parku narodowego wolno uprawiać amatorski połów ryb?

Krótka odpowiedź
Co do zasady nie - połów jest zabroniony, chyba że plan ochrony albo zadania ochronne parku wyznaczają miejsca, w których wolno łowić

Warianty odpowiedzi

Pytanie jednokrotnego wyboru — prawidłowa jest tylko jedna odpowiedź. Pozostałe warianty są nieprawidłowe.

  1. A. Tak - na każdych wodach parku wolno łowić na podstawie karty wędkarskiej i zezwolenia
  2. B. Tak - jeśli wędkarz jest członkiem PZW
  3. C. Co do zasady nie - połów jest zabroniony, chyba że plan ochrony albo zadania ochronne parku wyznaczają miejsca, w których wolno łowić Prawidłowa
  4. D. Nie - w żadnym parku narodowym w Polsce nie wolno łowić ryb, bez żadnych wyjątków

Co do zasady nie. W parkach narodowych zabrania się połowu ryb i innych organizmów wodnych, z wyjątkiem miejsc wyznaczonych w planie ochrony lub zadaniach ochronnych - art. 15 ust. 1 pkt 14 .

Wyjątki są: Wigierski Park Narodowy ma regulamin i cennik licencji na wędkowanie , a Drawieński - regulamin udostępnienia wód do amatorskiego połowu ryb . Sama karta wędkarska nie wystarczy: łowisz w miejscu wyznaczonym przez park i na jego zasadach.

Wody w granicach parku, w których zabroniono rybactwa, nie wchodzą w skład obwodu rybackiego - art. 12 ust. 1a .

Sprawdź się z tego tematu
Seria pytań z tematu: Miejsce połowu i odległości. Po każdej odpowiedzi zobaczysz wyjaśnienie.
Egzamin próbny
Źródła
  1. Ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody
  2. Zasady wędkowania w Wigierskim Parku Narodowym - regulamin i cennik licencji
  3. Regulamin udostępnienia wód Drawieńskiego Parku Narodowego do amatorskiego połowu ryb
  4. Ustawa z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym
 
Egzamin próbny
Sprawdź swoją wiedzę
Tryb nauki
Ucz się z wyjaśnieniami
Atlas ryb
Poznaj gatunki ryb
Baza wiedzy
Pytania i artykuły

Zgłoś błąd

0 / 2000