Czy do amatorskiego połowu ryb z brzegu Morza Bałtyckiego wymagana jest karta wędkarska?
Nie. Karta wędkarska wynika z ustawy o rybactwie śródlądowym - art. 7 ust. 2 - a ta ustawa określa zasady połowu ryb w wodach śródlądowych, art. 1 ust. 1 pkt 1 .
W polskich obszarach morskich osoba fizyczna łowiąca z brzegu albo z urządzenia pływającego innego niż statek musi mieć dokument tożsamości, w którym są jej imię, nazwisko i adres, oraz dowód uiszczenia opłaty - art. 90 ust. 1 pkt 2 i ust. 2 pkt 2 . Opłatę wnosi się na rachunek Głównego Inspektoratu Rybołówstwa Morskiego i uprawnia ona do połowu przez tydzień, miesiąc albo 12 miesięcy - art. 92 .
Połów ze statku wymaga natomiast pozwolenia wydanego armatorowi, art. 90 ust. 1 pkt 1 lit. b. Na morzu obowiązują też własne wymiary i okresy ochronne - rozporządzenie w sprawie połowów rekreacyjnych .