Na jakich zasadach cudzoziemiec czasowo przebywający w Polsce może uprawiać amatorski połów ryb na wodach uprawnionego do rybactwa?

Krótka odpowiedź
Jest zwolniony z obowiązku posiadania karty wędkarskiej, ale musi mieć zezwolenie uprawnionego do rybactwa

Warianty odpowiedzi

Pytanie jednokrotnego wyboru — prawidłowa jest tylko jedna odpowiedź. Pozostałe warianty są nieprawidłowe.

  1. A. Musi zdać egzamin wędkarski w Polsce i uzyskać polską kartę wędkarską
  2. B. Jest zwolniony z obowiązku posiadania karty wędkarskiej, ale musi mieć zezwolenie uprawnionego do rybactwa Prawidłowa
  3. C. Może wędkować bez żadnych zezwoleń i opłat, okazując jedynie paszport
  4. D. Musi mieć międzynarodową kartę wędkarską wydaną przez federację CIPS

Cudzoziemcy czasowo przebywający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej są zwolnieni z obowiązku posiadania karty wędkarskiej, jeżeli mają zezwolenie uprawnionego do rybactwa - art. 7 ust. 4 .

Zwolnienie dotyczy więc karty, a nie zezwolenia. Zezwolenie potwierdza dokument, który wydaje uprawniony do rybactwa i który określa warunki połowu: wymiary gospodarcze, limity, czas, miejsce i technikę - art. 7 ust. 2 i 2a . Cudzoziemiec łowi więc na tych samych warunkach co każdy wędkarz na danej wodzie.

Skoro karta nie jest mu potrzebna, nie zdaje też egzaminu, który jest warunkiem jej wydania - art. 7 ust. 5 .

Sprawdź się z tego tematu
Seria pytań z tematu: Dokumenty i uprawnienia. Po każdej odpowiedzi zobaczysz wyjaśnienie.
Egzamin próbny
Źródła
  1. Ustawa z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym
 
Egzamin próbny
Sprawdź swoją wiedzę
Tryb nauki
Ucz się z wyjaśnieniami
Atlas ryb
Poznaj gatunki ryb
Baza wiedzy
Pytania i artykuły

Zgłoś błąd

0 / 2000