Jest 15 marca. Wędkarz złowił w jeziorze bolenia 45 cm. Czy może zabrać tę rybę?
Krótka odpowiedź
Tak, może zabrać tę rybę
Boleń nie ma w rozporządzeniu okresu ochronnego.
Wymiar ochronny bolenia wynosi 40 cm - § 6 ust. 1 pkt 1 . Ryba 45 cm jest dłuższa niż 40 cm, więc ma wymiar.
Rybę wolno zabrać. Zezwolenie może być surowsze od rozporządzenia, więc sprawdź jego warunki.
Sprawdź się z tego tematu
Seria pytań z tematu: Wymiary ochronne, Okresy ochronne, Postępowanie ze złowionymi rybami. Po każdej odpowiedzi zobaczysz wyjaśnienie.
Źródła
Egzamin próbny
Sprawdź swoją wiedzę
Tryb nauki
Ucz się z wyjaśnieniami
Atlas ryb
Poznaj gatunki ryb
Baza wiedzy
Pytania i artykuły