Jest 25 czerwca. Wędkarz złowił w jeziorze brzanę 50 cm. Czy może zabrać tę rybę?
Krótka odpowiedź
Nie - trwa okres ochronny, a ryba ma wymiar
Brzana jest chroniona od 1 stycznia do 30 czerwca - § 7 ust. 1 pkt 1 . 25 czerwca mieści się w tym okresie.
Wymiar ochronny brzany wynosi 40 cm - § 6 ust. 1 pkt 2 . Ryba 50 cm jest dłuższa niż 40 cm, więc ma wymiar.
Okres ochronny wyklucza zabranie ryby niezależnie od jej długości - trzeba ją niezwłocznie wypuścić - art. 9 ust. 1 . Zabranie takiej ryby jest wykroczeniem z art. 27b ust. 1 pkt 1 .
Sprawdź się z tego tematu
Seria pytań z tematu: Wymiary ochronne, Okresy ochronne, Postępowanie ze złowionymi rybami. Po każdej odpowiedzi zobaczysz wyjaśnienie.
Źródła
Egzamin próbny
Sprawdź swoją wiedzę
Tryb nauki
Ucz się z wyjaśnieniami
Atlas ryb
Poznaj gatunki ryb
Baza wiedzy
Pytania i artykuły