Którą łódź używaną do amatorskiego połowu ryb trzeba zarejestrować?
Krótka odpowiedź
Dłuższą niż 7,5 m albo z napędem mechanicznym mocniejszym niż 15 kW
Sprzęt pływający służący do połowu ryb podlega oznakowaniu i rejestracji na zasadach przepisów żeglugowych - art. 20 ust. 2 . Ustawa o rejestracji jachtów obejmuje jednostki do amatorskiego połowu ryb o długości większej niż 7,5 m lub o mocy napędu mechanicznego większej niż 15 kW, art. 3 ust. 1 pkt 1 . Jednostki napędzane wyłącznie siłą mięśni są z tego obowiązku zwolnione (ust. 2).
Za połów z jednostki nieoznakowanej albo oznakowanej niezgodnie z przepisami grozi grzywna albo nagana, art. 27a ust. 1 pkt 6.
Sprawdź się z tego tematu
Seria pytań z tematu: Sprzęt wędkarski, Metody i sposoby połowu. Po każdej odpowiedzi zobaczysz wyjaśnienie.
Źródła
Egzamin próbny
Sprawdź swoją wiedzę
Tryb nauki
Ucz się z wyjaśnieniami
Atlas ryb
Poznaj gatunki ryb
Baza wiedzy
Pytania i artykuły