Czy wolno używać jako przynęty ryby złowionej w innej wodzie niż ta, w której łowisz?

Krótka odpowiedź
Nie, używanie ryb z innego zbiornika jako przynęty jest zabronione

Warianty odpowiedzi

Pytanie jednokrotnego wyboru — prawidłowa jest tylko jedna odpowiedź. Pozostałe warianty są nieprawidłowe.

  1. A. Tak, jeśli ryba pochodzi z czystego zbiornika
  2. B. Tak, każda żywa ryba może być przynętą
  3. C. Nie, używanie ryb z innego zbiornika jako przynęty jest zabronione Prawidłowa
  4. D. Tak, ale tylko ryby pospolite

Nie. Ryby przeznaczone na przynętę mogą być wprowadzone wyłącznie do wód, z których zostały pozyskane - art. 7 ust. 1a . Przynęta musi więc pochodzić z tego samego łowiska, na którym się łowi.

Przepis chroni ekosystem: rybka przeniesiona z innej wody przenosi ze sobą pasożyty, wirusy i bakterie, na które miejscowe ryby nie są odporne, a bywa też nosicielem obcego gatunku.

Przynętę na miejscu wolno pozyskać podrywką wędkarską - art. 7 ust. 1 . Jako ryby przynętowe mogą być użyte wyłącznie ryby wymiarowe lub nieobjęte wymiarem ochronnym oraz nieznajdujące się w okresie ochronnym . Ograniczeń tych nie ma przy przynętach sztucznych.

Sprawdź się z tego tematu
Seria pytań z tematu: Wymiary ochronne. Po każdej odpowiedzi zobaczysz wyjaśnienie.
Egzamin próbny
Źródła
  1. Ustawa z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym
  2. Regulamin amatorskiego połowu ryb PZW (RAPR)
 
Egzamin próbny
Sprawdź swoją wiedzę
Tryb nauki
Ucz się z wyjaśnieniami
Atlas ryb
Poznaj gatunki ryb
Baza wiedzy
Pytania i artykuły

Zgłoś błąd

0 / 2000